Tapahtumat

Edelliset tapahtumat 2017

Edelliset tapahtumat 2016

Kapsäkki on vanhoja rakennusmateriaaleja sisältävä esittely, jonka voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin.

Ajankohtaista

Tällä sivulla julkaisemme tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tulevista tapahtumista kuten retkistä, kursseista ja tapaamisista.

Rakennusperinteen Ystävät ry:n sääntömääräinen
KEVÄTKOKOUS
torstaina 30.3.17 klo 17.30
yhdistyksen omissa tiloissa Turun Iso-Puolalassa.

Käsitellään sääntömääräiset asiat.

Tervetuloa kaikki mukaan!Arjen yläpuolella, kevään korvalla:

Retki Laukon kartanoon ja Milavidan palatsiin 8. huhtikuuta 2017

Lähdemme matkaan Tuomiokirkon kyljestä klo 9. Retkeläiset voivat liittyä mukaan myös Aurasta, Loimaalta ja Urjalasta.

Ensimmäinen kohteemme on Vesilahdella. Vehreällä Pyhäjärven niemellä sijaitsee Laukon kartano, jota Kurkien mahtisuku asutti lähes neljä vuosisataa.

Laukon nykyilmeen loi tamperelainen paperitehtailija ja taidemesenaatti Rafael Haarla, joka osti kartanon vuonna 1929. Haarla rakennutti kartanon pohjoismaista uusklassismia edustavan päärakennuksen vuonna 1931. Päärakennuksen lisäksi Haarlat rakennuttivat Laukkoon kokonaisen kartanokylän, jonka kaikki rakennukset kalkittiin hohtavan valkoisiksi ja katettiin yhtenäisesti punertavilla kattotiilillä.

Keväällä 2013 käynnistyneen suuren korjausrakennushankkeen aikana Laukon kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöökokonaisuus on kunnostettu asiantuntevasti ja hartaan perusteellisesti alkuperäiseen asuunsa.

Heti kartanolle päästyämme lounastamme Juhlatallin Kurki-salissa, jonka jälkeen kartanonrouva Liisa Lagerstam luotsaa meitä puolentoista tunnin mittaisella juhlakierroksella. Tämä vuoden näyttelyteema vie meidät keskelle 'suomifilmien' kulta-aikaa.

Vesilahdelta siirrymme Tampereelle kertaustyylejä edustavaan Milavidan kaupunkipalatsiin, jonka Finlaysonin omistajasukuun kuulunut Peter von Nottbeck rakennutti vuonna 1897. 1800-luvun loppu oli kertaustyylien aikaa, ja Milavidan arkkitehtuurissa näkyykin vaikutteita useista tyylisuunnista. Nykyään rakennus toimii museona. Opastetun kierroksemme teemana on Milavidan arkkitehtuuri ja tyyli.

Nautimme iltapäiväkahvit palatsin Cafe Milavidassa.

Kotiinpäin suuntaamme osapuilleen klo 17.

Retken hinta: 85 euroa jäsenille ja 95 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät kuljetukset ja opastukset sekä kahvit Cafe Milavidassa. Ruokailu Laukon kartanon lounaspöydässä on omakustanteinen (20 euroa).

Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse 02 253 5653.
Kerro samalla, osallistutko lounaalle; muista esittää myös mahdolliset ruokarajoitukset.

Tärkeää: Mikäli sinulla on Museokortti, saat retkihinnasta alennusta Milavidan sisäänpääsymaksun verran, 6 euroa. Museokortti esitetään museolla. Mainitse korttiasia ilmoittautuessasi — ja muista ottaa kortti mukaan.

Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.


OPI KUNNOSTAMAAN IKKUNASI —kurssi
6. - 7.5. klo 10-16.

Opettajana toimii useita arvokohteita kunnostanut rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen. Hennan opissa työ sujuu kuin leikki vain!

Käymme läpi ikkunaentisöinnin työvaiheet: kitin, lasin ja maalin poiston, helojen ja saranoiden käsittelyt, sekä kittauksen ja maalauksen pellavaöljymaalilla. Ekstraoppina Henna opettaa sinut leikkaamaan vanhaa lasia.

Ikkunasi puuosien pitäisi olla kunnossa, sillä puupaikkauksia emme ehdi kurssilla tehdä.

Mukaan kunnon työvaatteet sekä työhanskat. Voit ottaa mukaan myös omia työkaluja.

Kurssipaikka: Arvonkorjaajien verstas, Betaniankatu 11, Turku.
Mukaan mahtuu 10 kurssilaista.

Hinta jäsenille 120 €, muille 150€ (sis. hiomapaperin, kittaustarvikkeet ja pohjamaalin).

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653.
Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet kurssin hinnasta.

Tarjoamme kurssilaisille RPY:n suositun Ikkunapakin erikoishintaan 59€!
Mainitse tilauksesi ilmoittautumisen yhteydessä. Toimitamme pakit valmiiksi kurssipaikalle.
Pakin sisältöön voit tutustua kotisivujemme www.tuuma.net nettipuodissa.

Kurssilta voit ostaa vanhaa lasia! (Mikäli tarvitset ison lasin tai useampia ruutuja, tee tilaus etukäteen.)


Opi valmistamaan maalisi itse -kurssi Iso-Puolalassa
ke 17.5.2017 klo 17- 20.

Perinnemaalit ulkona ja sisällä, öljymaalista liimamaaliin... Tuttu aihepiiri rakennusperinteen ystäville. Mutta monella myös toiveiden lippaassa: olisi hauskaa ja hyödyllistä tutustua niiden valmistamiseen. Yhdistyksen tiiviillä kurssilla toukokuun valoisana iltana sekoitellaan, hierretään, ravistellaan ja keitellään! Illan mittaan syntyy viittä erilaista perinteistä maalia: öljymaalia, temperaa, roslagin mahonkia, punamultaa ja liimamaalia.

Kurssilaiset saavat kädestä pitäen -opetuksen maalien valmistamisen saloihin sekä mukaansa kirjalliset ohjeet ja itsemaalatut mallipalat kaikista maalityypeistä. Kurssihintaan sisältyy myös yhdistyksen julkaisema Tuumaten ja maalaten -vuosikirja.

Opettajina maalarimestari Birgitta Heino ja arkkitehti Viri Teppo-Pärnä.

Kurssin hinta on 39 euroa. Hinta sisältää kahvin tai teen sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653. Ilmoittautuminen on sitova.


24.9. 2016 järjestetty Terve talo —seminaari keräsi yleisöä kiitettävästi ja saimme kuulla asiantuntevia ja kiinnostavia luentoja terveistä rakenteista!

Seminaarin esitykset löytyvät nyt videoituna YouTubesta:

Luennoitsijoiden diat ja luentomateriaalit löytyvät ilmaiseksi Dokkarista

Tiivistelmän seminaarin tapahtumista löydät myös Turku-SAFAn blogista.

Kuvassa luennoitsijat: Lauri Leppänen, rakennusrestauroinnin artenomi, Restart Oy Erika Sillander, puheenjohtaja, Savi ry Mirja Salkinoja-Salonen, professori Aalto-yliopisto ja Kati Lahtinen, FM, rakennuskonservaattori, Lunette rakennusperinnepalvelut.
Kuvasta puuttuvat seminaarissa puhuneet virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen Helsingin rakennusvalvonnasta ja toiminnanjohtaja Juho Laaksonen Dynaamiset Rakenteet ry:stä.
Kuvia Huwiretkeltä!

Yhdistyksen kesäisellä Huwiretkellä Ruissalossa ihailtiin merimaisemia ja vierailtiin neljässä eri huvilassa: Villa Skogshyddanissa, Villa Gustafsbergissä, Villa Hagassa ja Villa Kuuvassa.

Hurmaavan kuvakimaran kokonaisuudessaan löydät Esa Melan facebook-sivulta.

Kuvia kevätretkeltä!

RPY:n Lohjansaareen ja Siuntioon suuntautuneen kesäretken kuva-antiin pääsee tutustumaan jäsenemme Esa Melan sivustolla Esa Mela Photography.
Retkikohteina olivat Monica Hammarströmin kunnostustyön alla oleva Pietilän talo, Alitalon Viinitila, Sjundbyn linna ja Fanjunkarsin torppa.


Vihervuoden mitali RPY:n puheenjohtaja Viri Teppo-Pärnälle

Vihervuoden päätapahtumassa, Hämeenlinnassa arkkitehti ja Rakennusperinteen Ystävät ry:n puheenjohtaja Viri Teppo-Pärnä palkittiin Vihervuoden mitalilla.

Perusteluissa todettiin, että Viri Teppo-Pärnä on toiminut vuosikymmenten ajan kulttuuriympäristöjen, rakennusperinnön ja maisemien vaalimisen omatuntona, erityisesti kotiseudullaan Paimiossa. Hän on aktiivisesti puolustanut kulttuurimaiseman monia arvoja ja innostanut myös muita kansalaisia toimimaan näiden tärkeiden asioiden hyväksi.

Mitalin myöntämisestä päätti mitalitoimikunta, jonka puheenjohtaja oli presidentti Tarja Halonen.

Jäsentarjoukset

Jäsenenä sinulla on mahdollista tilata aiemmin ilmestyneitä julkaisuja edulliseen tarjoushintaan.

Tutustu jäsentarjouksiin

Ikkunankohentajan pakki - tämä tarjous kannattaa tutkia syvällisesti!

Pakki on yhdistyksen valitsema, aikaa ja vaivaa säästämättä keräämä kokonaisuus. Se on kädenojennus

  • a) sinulle, joka et ehdi juosta ympäri lähiseutua ja kauempanakin erikoiskaupoissa,
  • b) sinulle, joka et tarkalleen tiedä, mitä ikkunankohentajalla pitäisi olla pakissaan,
  • c) sinulle, joka etsit mainiota lahjaa vanhassa talossa aloittelevalle ystävällesi ja yleisesti kaikille, jotka arvostavat myös hyvää hinta-laatusuhdetta.
Ikkunankunnostajan pakki sisältää kaiken ikkunankunnostuksessa tarvittavan: laadukasta pellavaöljykittiä, Sokevan kotimaisen puukahvaisen kittiveitsen, lasituslankaa (10 kpl), kaksi erikokoista pyörösivellintä, lasitusvasaran, hiekkapaperia ja Iloinen ilme ikkunalle -ohjevihon. Tuotteet toimitetaan juuri tätä tarkoitusta varten tehdyssä laadukkaassa kotimaisessa puulaatikossa: Laitilan mestarin puutyö on hiveltävänhyvää. Puhtaan puupinnan voi jättää käsittelemättä ja antaa ajan patinoida tai sen voi maalata mieleisekseen.

Hinta 69 euroa + postikulut

Päivitetty 28.3.2017.