PUUTARHA, KAIKKI Viri Teppo-Pärnä PUUTARHA, KAIKKI Viri Teppo-Pärnä

Vanhanaikainen joriini

Daalia-asia on nyt ilmassa, daaliat koukuttavat, aivan kuten pelargoniat vähän aikaa sitten! Nehän eivät ole vielä nousseet maasta puutarhan komistuksiksi, mutta aiheeseen törmää puutarhalehdissä, nettisivuilla ja kirjakaupassa! Ruotsissa on jo oikein daaliaseurakin. Mistä tämä muotiaalto ja -ilmiö?

Lue lisää
KAIKKI Viri Teppo-Pärnä KAIKKI Viri Teppo-Pärnä

Kymmenen tyyppiä, kymmenen elämäntapaa

Vanhan talon asukkaat eivät kuulu samaan heimoon, vaan jokaisella on oma taustansa. Olen kuitenkin karkea ja niputan heidät kymmeneen karsinaan. Aineistoni on syntynyt vuosien varrella sekä sisustuskirjoja ja -lehtiä selaamalla että ’in vivo’ – tarkkailemalla kanssaeläjiä ja tutkiskelemalla itseäni.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Timo Nylander KUNNOSSAPITO, KAIKKI Timo Nylander

Savupiipun huoltaminen

Lämmitysohjeita ja tulisijapiirustuksia on tarjolla paljonkin, mutta savupiipun hoito ja huolto on jätetty paljolti huomiotta. Nuohooja käy kerran vuodessa, jos silloinkaan, ja se tuntuu rauhoittavalta. Nuohoojan odotetaan kertovan, pitääkö kalliita korjauksia tehdä.

Lue lisää
PUUTARHA, KAIKKI Viri Teppo-Pärnä PUUTARHA, KAIKKI Viri Teppo-Pärnä

Vanhan puutarhan herättely

Vanhan talon ostaja saa hankintansa lisäksi talolleen kultareunuksen tai murheenkryynin: pihan ja puutarhan. Alku voi olla todella hankala ja täynnä kysymysmerkkejä. Vanhan talon uudisasukas voi aloittaa seikkailun aivan alusta, mutta helpomman tien kulkijat ottavat oppia muilta.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, RAKENTAMINEN, KAIKKI Teuvo Ranki KUNNOSSAPITO, RAKENTAMINEN, KAIKKI Teuvo Ranki

Savirakennusten vauriot ja niiden korjaaminen

Savirakentamisopit saapuivat Ruotsi-Suomeen 1700-luvulla ja savirakennusten puolesta propagoitiin muun muassa metsien säästämiseksi. Savirakentamisohjeita on julkaistu eri aikoina lehdissä ja rakentamisoppaissa. Maamies – lehdessä vuonna 1878 julkaistiin seikkaperäinen työohje massiivisavirakentamiseen, ”Rakennuksista saviruukki-seinillä”.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Olli Borg KUNNOSSAPITO, KAIKKI Olli Borg

Käsityökalut kunniaan!

Vanhan talon kanssa puuhastellessa huomaa, kuinka käsityökalut ovat usein ylivertaisia uusiin keksintöihin verrattuna. Kirves, veistotaltta, käsihöylä ja sikli sekä pienihampainen saha ovat erittäin tehokkaita, mutta nykyisin aliarvostettuja, jopa ylenkatsottuja työkaluja

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Seppo Huhtinen KUNNOSSAPITO, KAIKKI Seppo Huhtinen

Lattiasieni – vaikea muttei mahdoton vastustaja

Vain harva yksittäinen sienilaji vaikuttaa ihmisten arkielämässä yhtä moninaisesti kuin lattiasieni (Serpula lacrymans). Tämä ihmisen seuraan lyöttäytynyt laji ilmentää olemassaoloaan niin kiinteistökaupassa, kuntien teknisessä toimessa, peruskorjauksessa kuin lakituvassakin. Sienellä on ilkeänlainen maine. Se ei kuitenkaan ole niin kaikkivoipa lahottaja ja pelottava vastustaja kuin on esitetty.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Juhani Turpeinen KUNNOSSAPITO, KAIKKI Juhani Turpeinen

Puurakennusten hyönteisvauriot

Puu on perinteinen ja omaleimainen rakennusmateriaali Suomessa. Perinteisen puurakentamisen aikaan rakentajat ja puurakennuksissa asuvat ihmiset tunsivat puun luonteen ja ominaisuudet. He tiesivät, miten puu rakennusmateriaalina käyttäytyy erilaisissa olosuhteissa, kuinka puurakennuksia tulee huoltaa ja kuinka niihin tulevat vauriot korjataan.

Lue lisää
MAALAUS, KAIKKI Jaakko Lainio MAALAUS, KAIKKI Jaakko Lainio

Mikä työvaihe on hiomaalaus?

Ammattilaisten laatimissa maalaustyöselityksissä käytetään eri käsittelyvaiheissa nimityksiä pohjustus, pohjamaalaus, hiomaalaus, välimaalaus ja valmiiksimaalaus, vaikka näissä eri työvaiheissa ei näyttäisikään olevan mitään olennaisia erovaisuuksia. Eikö olisi selvempää kertoa vain kuinka moneen kertaan maalaus on suoritettava ja käyttää kaikista väliin tehtävistä maalauksista nimitystä välimaalaus?

Lue lisää